Bloggen is leuk, ik doe het al jaren en beleef er nog steeds ontzettend veel plezier aan. Interactie met lezers, je statistieken omhoog zien gaan en je passie delen. Ik kan niks leukers bedenken. Bloggen is ook haast niet meer weg te denken op het internet. Er zijn zo ontzettend veel blogs te vinden dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Misschien zit je met het idee om zelf een blog te starten, maar twijfel je of het wel iets voor jou is. Is het moeilijk? Moet je er veel voor investeren? En de meest gestelde vraag, zitten mensen wel op mijn blog te wachten? Ik heb een antwoord op al je vragen, en die lees je vandaag in deze blogpost.

Het leuke aan bloggen is dat er geen goed of fout is. Als je een blog begint heb je een eigen plekje op het web en wat je daarmee doet, is helemaal aan jou. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een blog over. Kom je erachter dat jouw idee nog niet bestaat? Helemaal mooi, gat in de markt. Want er zijn echt wel mensen die net als jouw dezelfde passie hebben. Zijn jullie klaar voor de vragen en antwoorden? Hier komen ze.

Is bloggen moeilijk

In het kort, nee. Bloggen is niet moeilijk. Maar het is wel handig om een beetje verstand te hebben van het internet en computers. En daarmee bedoel ik niet dat je een pro moet zijn, maar gewoon de basiskennis is voldoende.

Natuurlijk moet je bloggen leren, vooral het technische gedeelte kan even wennen zijn. Maar er zijn ontzettend veel tutorials te vinden online over hoe je een blog opzet. En als je WordPress te moeilijk vind (test vooral de gratis versie eens uit wordpress.com) dan zijn er altijd alternatieven als Blogger (gratis en makkelijk in gebruik maar minder mogelijkheden als de betaalde WordPress variant) of Squarespace (prijzig, maar gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven).

Moet ik er veel voor investeren

Bloggen kan gratis. Als je net begint, geen budget hebt of gewoon eerst wil kijken of het iets voor je is kan ik je dan ook aanraden om op wordpress.com of blogger te beginnen. Wil je het allemaal net iets professioneler? Dan is een kleine investering nodig. Voor een eigen domein en WordPress.org.

WordPress.com (gratis) en WordPress.org (gratis maar je betaald voor hosting en een domein) zijn 2 verschillende dingen. Ze lijken veel op elkaar maar wordpress.org bied een stuk meer opties aan, zoals plugins. Plugins zijn kleine programma’s die je op je blog kan installeren. Voor bijvoorbeeld betere statistieken, of om je site sneller te maken.

Maar hiervoor heb je een eigen hosting en domein nodig. Deze koop je bij een hostingpartij, zoals bijvoorbeeld Neostrada, of Antagonist. Op deze hosting kun je WordPress.org installeren en vanuit daar werk je op je blog. Ik ga hier binnenkort een uitgebreide tutorial over schrijven, heb je al eerder hulp nodig? Je vind mijn contact gegevens hier. Je mag me altijd een mailtje sturen dan zal ik je zo snel mogelijk helpen met het installeren.

Nog even terugkomend op het investeren. Buiten de hosting en domein waar je voor een klein pakket zo’n 20€ per jaar kwijt bent kun je ook nog een mooi thema kopen. Thema’s variëren van prijs en je kan het dan ook zo gek maken als je zelf wil. Hoewel ik het aanraad een mooi thema te kopen wat echt bij je past, heeft WordPress ook genoeg gratis thema’s om uit te kiezen. Deze investering is dus niet verplicht.

Lees ook: De 6 mooiste WordPress thema’s onder de 50 euro

Zitten mensen wel op mijn blog te wachten

Zoals ik aan het begin al zei, er zijn altijd mensen met dezelfde passie als jij. Zolang jij, jij blijft en je eigen stijl aanhoudt, zijn er altijd mensen die dat interessant en leuk vinden. Het belangrijkste is dat jij je eigen ding doet. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen doen. Jouw eigen ideeën, jouw eigen stijl is wat jouw blog uniek maakt. En juist dat maakt het boeiend voor je lezers.

Ik weet niet wat mijn passie is

Ik voel je. Ik wist ook heel lang niet wat mijn passie was. Ik blogde op verschillende domeinen over verschillende onderwerpen. Ik vond het bloggen geweldig maar wist gewoon niet waarover. Nu weet ik dat wil, mijn passie is mensen inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen.

Mijn tip is dan ook, begin gewoon. Schrijf over de dingen die jij leuk vind. Heb je een mooie broek gekocht in de winkel? Schrijf daarover. Kan je kat zitten op commando? Schrijf daarover. Oefen gewoon met bloggen dan ontdek je die passie vanzelf!

Ik weet niet waar ik over moet schrijven

Ook hier heb ik zelf regelmatig last van. Soms weet je het gewoon even niet. Sommige mensen schrijven met gemak 7 blogposts per week en weten continu wel iets leuks te verzinnen. Ik kan dat niet. Dat is ook helemaal oké, daarom kies ik ervoor om minder te plaatsen.

Wat ik vaak doe als ik inspiratie nodig heb is scrollen door andere blogs. Ik lees niet de artikelen alleen de titels en laat me daardoor inspireren. Zo schrijf je een blogpost die toch eigen is en pas je het idee volledig aan naar jouw stijl.

Ik wil graag bloggen maar ik heb weinig tijd

Als je bloggen echt leuk vind, dan vind je wel een manier om tijd te maken. Maar ik zal je wel eerlijk zeggen dat bloggen behoorlijk wat tijd kost. Het is namelijk niet alleen even een blogpost schrijven en klaar. Je moet foto’s maken of zoeken online (let op: alleen rechtenvrij!) je moet het inplannen op je blog, je social media bijhouden en ook nog eens contact onderhouden met je lezers. Je bent er dus wel even mee bezig.

Lees ook: Auteursrecht, wat mag wel en niet (welke foto’s mag je online wel gebruiken)

Daar staat tegenover dat het ontzettend leuk is en dat het dus niet voelt als een taak maar als een hobby waar je gewoon heel veel plezier aan beleefd. Je kunt het voor jezelf ook zo gek maken als je zelf wilt. Post je 7 keer per week, of 1 keer per week. Wat je kiest maakt niet uit, zolang het maar past bij jou planning.

Deze blogpost is een stuk langer geworden als ik gepland had. Maar ik hoop dat je nu snapt dat echt iedereen een blog kan beginnen, zolang het je maar leuk lijkt. Als je nog vragen hebt stel ze gerust in de comments of stuur me een mailtje via de contactpagina!

 

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This