fbpx
 

Iedereen wil natuurlijk dat zijn of haar werkweek succesvol en productief is. Vooral als je voor jezelf werkt is het soms lastig om het vol te houden. Je bent immers vrij om te doen en laten wat je zelf wilt. Dit kan ervoor zorgen dat je niet alles af krijgt wat je af zou moeten krijgen, maar het kan er ook juist voor zorgen dat je veel te veel in een week propt en jezelf overwerkt. Hoe zorg je er nou juist voor dat je een succesvolle en productieve werkweek hebt? In dit artikel geef ik je 5 tips die mij het beste helpen.

Nou moet ik er heel eerlijk bij zeggen dat een productieve werkweek niet altijd mijn sterkste kant is. Ik ben iemand die ontzettend graag dingen uitstelt. Even geen inspiratie? Ach kan volgende week ook nog. Even geen zin? Nou dan doe ik het morgen toch. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat ik in het weekend nog de blogpost voor maandag aan het schrijven ben terwijl ik in het weekend eigenlijk gewoon wil ontspannen. Vandaar mijn eerste tip:

Plan je week en hou je eraan

Iedere zondagavond ga ik er even voor zitten. Ik pak mijn planner erbij en schrijf de komende week helemaal uit. Afspraken, taken in huis, taken voor de blog en een lijstje met dingen die ik niet mag vergeten. Ik ben vergeetachtig, een planner is voor mij dus echt een must. En na jaren van zoeken heb ik nu een systeem gevonden dat bij me past. Het belangrijkste bij het plannen van je week is dat je het doet op een manier die bij jou past. Het kan best dat je mijn manier van plannen helemaal niet prettig vind. Zoek dus een methode die jij fijn vindt en die voor jou werkt.

Het slimste is om aan het begin van de week je week in te plannen. Hoe je dat doet is dus aan jou. Maar zorg dat je je aan je planning houd. Je plant het namelijk niet voor niets. Neem hier even de tijd voor zodat je niks vergeet.

succesvolle en productieve werkweek

Doelen stellen

Over doelen stellen heb ik al eens eerder iets geschreven. Met die methode stel ik iedere week een weekdoel op. Wat wil ik die week doen en wat is belangrijk. Vervolgens plan ik dit ook in, in mijn planner. Zo’n weekdoel kan bijvoorbeeld zijn, zet iedere dag een foto op Instagram. Of schrijf 2 blog posts vooruit. Het zijn vaak kleine doelen die makkelijk te behalen zijn en die toewerken naar je grote, uiteindelijke doel.

Door iedere week doelen te stellen blijf je ook altijd bezig met je grote doelen. Je vergeet niet waar je mee bezig bent en blijft in een rechte lijn op je doel afgaan. Als je je doel dan haalt is dat een kleine overwinning en dus ontzettend motiverend. Het doet mij altijd de week erop nog harder werken om dat uiteindelijke doel te behalen.

Doelen stellen en behalen voor het nieuwe jaar.

Plan genoeg pauzes in

Natuurlijk is het heel verleidelijk als je in je workflow zit om lekker een paar uur door te knallen. Beter doe je dit alleen niet. Het is echt belangrijk dat je op tijd even pauze neemt. Als je bijvoorbeeld ieder half uur 5 minuten pauze neemt ben je niet meteen uit je flow maar heb je toch even tijd om te ontspannen. Dit zorgt uiteindelijk voor een veel betere focus en dus voor beter werk. Neem na een paar uur een wat langere break. Ga even naar buiten, eet wat of doe als het nodig is en je er de mogelijkheid voor hebt even een powernap.

Mediteer als het even teveel wordt

Het kan voorkomen dat je werk je even teveel wordt. Als die deadline eraan komt en de stress je echt even boven het hoofd uitstijgt neem dan de tijd om even te mediteren. Zelf had ik altijd het vooroordeel dat mediteren zweverig was maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is gewoon een moment om even helemaal tot jezelf en tot rust te komen.

Ik gebruik hiervoor de app Calm. Deze is er zowel voor Apple als voor Android. De app is betaald maar kan je wel 7 dagen gratis uitproberen. Ik werk niet samen met Calm maar ben wel fan. De meditaties zijn fijn om naar te luisteren en totaal niet zweverig. Ik kan je dus echt aanraden het gewoon eens te proberen.

Kijk terug op je week

De laatste tip is om aan het einde van de week even terug te kijken op wat je allemaal gedaan hebt. Heb je je doelen behaald, zijn je taken afgestreept en heb je een voldaan gevoel? Super! Maar ook als het allemaal even niet zo soepel ging probeer dan te kijken naar alle dingen die wel gelukt zijn. Daar mag je namelijk best even trots op zijn. Hoppa, weer een week overleefd 😉 Op naar de volgende.

Hoe zorg jij voor een productieve werkweek?


5 tips voor een succesvolle en productieve werkweek

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: