Hoe je meer tijd kan vrijmaken om te bloggen

Als je zelf een blogger bent weet je natuurlijk dat er in een bloggen heel veel tijd gaat zitten. Zo ben je bezig met het researchen en schrijven van je content, deel je je blog posts op social media, moet je foto’s maken voor bij je artikelen en ben je aan het netwerken met andere bloggers. Nou doen we dit natuurlijk allemaal met liefde, maar onze levens worden steeds drukker. Hoe maak je nou die tijd vrij om aan je blog te blijven werken. Het zal me niks verbazen als je net als ik regelmatig tot in de late uurtjes nog even die blogpost zit te schrijven of in bed nog even snel dat linkje op Facebook plaatst. Maar het kan effectiever, vandaag vertel ik je hoe je met een paar kleine aanpassingen meer tijd kan vrijmaken om te bloggen.

Plan je blogposts

Dit is echt een lifesaver, werk vooruit en plan je blogposts in. Zo hoef je ten eerste niet handmatig je post live te zetten. Zou ik namelijk hartstikke vergeten. Ten tweede kun je zo heerlijk vooruit werken en hoef je niet op het laatste moment tot diep in de nacht aan je blog te werken. Je gaat gewoon aan de slag op de momenten dat je tijd hebt en in plaats van dat je dan 1 blogpost schrijft en het daarbij laat, waarom niet doorwerken en er 2 schrijven. Als je er de tijd en inspiratie voor hebt kan je op deze manier een flinke buffer in artikelen opbouwen.

Houd altijd een lijst met ideeën bij

Ik krijg vaak inspiratie op de raarste momenten, tijdens het afwassen, in de douche of gewoon als ik buiten een rondje loop. Heb je zo’n inspiratiemoment? Schrijf dan meteen alles op, in mijn telefoon heb ik een lijst met topics en een korte beschrijving van het artikel staan. Zo weet ik precies welke richting ik er mee uit kan als ik aan het schrijven ga. Staan er dingen in je lijst die je misschien achteraf toch niet zo goed vindt, laat ze dan toch staan. Het klinkt nu misschien niet als het perfecte idee maar over een tijdje kijk je er misschien anders tegen aan en kan dat slechte idee ineens een hele goede zijn.

Download de app

Of je nou werkt met WordPress, Blogger of Squarespace, zet de app op je telefoon. Zo kan je on the go dingen als je reacties en statistieken bijhouden. Mijn tip is om dit niet de hele dag door te doen, maar gewoon in je pauze of in de trein naar je werk even alles door te lopen. Staat je artikel live, heb je reacties gehad waar je nog op moet reageren of even snel checken hoe je nieuwste blogpost het doet. Ga vooral niet vlak voor je wil gaan slapen dit rijtje af. Je telefoon gebruiken kort voor bedtijd zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt en dat willen we natuurlijk niet.

Persoonlijk vind ik het niet fijn om artikelen te schrijven met de app. Dit doe ik liever op de computer. Heb je de mogelijkheid deze mee te nemen, dan zou je bijvoorbeeld in de trein naar je werk vast kunnen beginnen aan je blogpost. Scheelt s ‘avonds weer een hoop werk.

Plan vaste tijden in en houd je eraan

Er zijn vast momenten in je wekelijkse planning waar je tijd hebt om te bloggen. Plan deze momenten dan het liefst vast in. Zet je telefoon op stil en ga aan de slag. Ook als je even geen zin hebt. Door het inplannen van vaste blog momenten krijg je meer structuur en zorg je ervoor dat het niet een grote chaos wordt. Probeer iedere dag gewoon een uurtje in te plannen en ga aan de slag.

Gastbloggers inschakelen

Toch even een te drukke periode, overweeg eens om een aantal gastartikelen te plaatsen. Contacteer andere bloggers met de vraag of ze eens iets voor jou willen schrijven, in ruil voor een link vinden veel bloggers dit leuk om te doen. Er zijn ook Facebook groepen waar je een gastblog verzoek kan plaatsen, mensen die interesse hebben kunnen dan contact met je opnemen. Zo kunnen er leuke samenwerkingen ontstaan. Heb je een persoonlijke blog, let er dan op dat het wel persoonlijk blijft en plaats niet alleen maar gastartikelen. Maar af en toe eentje tussendoor kan prima.

Bloggen is tegenwoordig voor veel mensen een fulltime baan, ook al heb je een hobbyblog er gaat nou eenmaal veel tijd in zitten. Zeker als je daar langs een vaste baan hebt is het flink aanpoten. Maar je doet het natuurlijk niet voor niks. Ik ga ervan uit dat je ontzettend blij wordt van bloggen, anders houd je dit ook niet vol. Het is altijd makkelijker om tijd vrij te maken voor je passie dus probeer er echt plezier in te houden dan weet ik zeker dat het helemaal goed komt.

Hoe maak jij tijd vrij voor je blog?

 

Share:

4 Reacties

 1. 30 mei 2018 / 07:55

  Ik kan wel wat blogstructuur gebruiken. Mijn(hobby)blog is m’n baby, maar naast een fulltimebaan en een druk sociaal leven is het niet altijd even gemakkelijk om regelmatig te posten. Wat mij veel rust gegeven heeft, is het loslaten van een vast blogschema en het op vaste dagen ‘moeten’ posten. Ik maak foto’s in het weekend en schrijf daar op weekavonden tekst rond. Het bewerken van de foto’s doe ik terwijl ik een serie kijk ofzo. 🙂 Op zich werkt dat voor mij goed, al zou een voorraadje geen kwaad kunnen. Vooruitwerken blijft een dingetje voor mij. De meeste posts schrijf ik de avond van tevoren …

  • 30 mei 2018 / 18:06

   Zolang het voor jou werkt is het prima, maar ik snap dat het soms moeilijk is. Je kunt proberen om in het weekend 1 artikel extra te schrijven en die niet in te plannen. Zo kan je over een paar weken wat artikelen opsparen.

 2. 30 mei 2018 / 09:19

  Wel, soms lukt het heel goed. Dan plan ik vooruit. En soms is het last minute nog snel een receptje intypen of snel nog een artikel schrijven. Dus hier is nog veel werk aan de winkel!

  Dank je voor de tips

  • 30 mei 2018 / 18:02

   Het gaat bij mij ook niet altijd perfect hoor, ik schrijf soms ook de avond van te voren nog een artikel. Maar vooruit werken geeft wel veel meer rust dus probeer dat wel te doen!

Laat een reactie achter!

%d bloggers liken dit: