Ik krijg regelmatig de vraag van mensen hoe je nou eigenlijk begint met bloggen. Het antwoord daarop is simpel, kies een platform en ga aan de slag. Zelf ben ik fan van WordPress waar je met hosting en domein van bijvoorbeeld Neostrada voor een paar tientjes per jaar je blog kan starten. Het enige wat je daarna nog moet doen is WordPress installeren en je kan meteen aan de slag.

WordPress installeren

Om WordPress te installeren moet je inloggen op je cpanel. De gegevens daarvoor vind je in de email die je van Neostrada gekregen hebt. Als je bent ingelogd scroll je helemaal naar beneden, naar scripts. Daar vind je een WordPress icoontje, als je daar op klikt ga je naar de volgende pagina.

Vervolgens klik je op installeren. Dan kom je wederom op een nieuwe pagina. Hier ga je je gegevens invullen. Je begint bij software setup. Kies bij Protocol https:// en bij domain het domein wat je wil gebruiken. De rest kan je gewoon laten staan.

Site settings spreekt aardig voor zich, hier vul je je site naam in en een korte tagline, die tagline laat ik zelf altijd leeg. Bij Admin account ga je je eigen gegevens invullen. Kies een gebruikersnaam (het liefst niet hetzelfde als je sitenaam voor veiligheidsredenen) en een wachtwoord. Als laatste kies je hier een e mail, hier naar toe worden alle berichten gestuurd die over je site gaan.

Daarna kan je de taal van je site kiezen, kies wat jij fijn vind. Plugins is de volgende stap, dit kan je straks in je wordpress dashboard ook doen. Ik kies alleen voor de login plugin. Die zorgt ervoor dat je maximaal 3 keer een fout wachtwoord kan invoeren bij het inloggen.

Advanced settings kun je voor nu laten voor wat het is. Als laatste kan je een thema kiezen, maar dit kan straks ook in je WordPress dashboard dus no stress. Je kan alles later nog eens aanpassen. Tada, je kunt nu beginnen met bloggen!

Hoe kies je jouw ideale WordPress thema?

Je hebt net voor het eerst een blog gestart, maar je wil natuurlijk ook dat deze er mooi uitziet. Daarvoor heb je een WordPress thema nodig. Dit thema zorgt ervoor dat jouw blog er perfect uitziet. Maar er zijn zoveel opties, en mogelijkheden dat het niet altijd even makkelijk is om het perfecte thema te vinden. In het volgende artikel help ik je op weg. Zodat jij snel aan de slag kan met het belangrijkste, content maken.

Klik hier om meer te leren over WordPress thema’s.

Plugins? Wat zijn dat nou weer?

Vervolgens is het tijd om wat plugins te installeren. Je wil natuurlijk dat jouw blog soepel loopt en daar heb je plugins voor nodig. Plugins zijn eigenlijk kleine programmaatjes die je installeert op je site. Deze plugins zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo kan je bijvoorbeeld met de plugin WooCommerce een webshop bouwen op je blog of met de plugin Instagram feed je Insta foto’s plaatsen op je blog. Er zijn heel veel opties, te veel om op te noemen, maar in de volgende blogpost help ik je op weg. Ga vooral ook zelf op zoek naar plugins om jouw site perfect te maken.  

Klik hier om de ins en outs van plugins te ontdekken.

Tijd voor om te gaan schrijven!

Tijd voor het allerleukste deel van bloggen, -al zeg ik het zelf- het schrijven van je eerste blogpost. Dat is waarschijnlijk nog niet zo makkelijk als je van tevoren denkt. Je kunt vast en zeker een leuke tekst schrijven, maar om lezers terug te laten komen naar je blog zal je toch even moeten oefenen. Gelukkig voor jou heb ik ook hier een artikel over geschreven 😉 2 zelfs. Met daarin al mijn tips voor betere blog content.

Betere blog content schrijven deel 1

Betere blog content schrijven deel 2

Gevonden worden in zoekmachines, ook belangrijk

Je kunt nog zo’n goede content schrijven, als je er niet op gevonden wordt zullen de bezoekers ver achterblijven. En dat is jammer, want je wil natuurlijk dat je blogposts gelezen worden. Het is een beetje zuur als je al die tijd in je blog steekt en er kijkt niemand. Daarvoor heb je SEO nodig, ook wel search engine optimization genoemd. Door een aantal stappen te doorlopen bij iedere blogpost die je plaatst kan je al een stuk beter gevonden worden. Ik leg het allemaal uit in de blogpost hieronder.

SEO gebruiken zodat je overal gevonden word!

Spannend om je blog online te zetten?

Ik kan me goed voorstellen dat je het spannend vind om je blog online te zetten zodat iedereen jouw blogposts kan lezen. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond toen ik net begon. Vinden ze mijn blog wel leuk, schrijf ik wel goed, is het wel interessant genoeg? Maar op dit punt is er geen weg terug, je hebt er al zoveel tijd ingestoken. Je hebt je blog mooi gemaakt, je plugins uitgezocht en je eerste paar blogposts geschreven. Dan is het zonde om er niks mee te doen. Dus hup door die angst heen en ga ervoor! Vind je het toch te spannend, lees deze blogpost dan eens.

Blog angst overwinnen doe je zo

Ik denk dat je er klaar voor bent! Als je het tot hier hebt volgehouden en alle tips goed in je op hebt genomen, dan weet ik zeker dat jouw blog helemaal top is en dat iedereen hem wil lezen. Laat je me in een comment weten wat jouw blog is? Dan neem ik snel een kijkje!


Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This