Maandagen de een houd ervan, de ander heeft er een hekel aan. Zelf ben ik fan, ik ben aan het begin van de week veel productiever en heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan. Maar ik ken genoeg mensen die op maandag echt last hebben van opstartproblemen. Of je nou last hebt van opstartproblemen of dat je klaar bent om de week te beginnen, het is altijd een goed idee om op zondag alvast even vooruit te blikken. Zo begin je je week met een goed gevoel en weet je precies wat je moet doen. In deze blogposts dus mijn tips om jezelf klaar te stomen voor een succesvolle maandag.

Jezelf klaarstomen voor een succesvolle maandag

Stap 1 Terugblikken op de afgelopen week

Als eerste is het slim om even terug te kijken op je afgelopen week. Wat heb je allemaal gedaan, heb je al je taken af gekregen of zijn er nog dingen die je deze week moet oppakken. Maar ook hoe je je voelde en of je aan je doelen gewerkt hebt. Ik heb hiervoor een simpel Google docs bestand waar ik per kwartaal iedere week in opschrijf hoe de afgelopen week was. Ik beantwoord de vragen:

  • Afgelopen week heb ik ….
  • Komende week ga ik ….
  • Belangrijkste taken voor komende week ….
  • Belangrijkste afspraken voor komende week ….

Je kunt dit natuurlijk helemaal vormgeven zoals je zelf wil. In het boek Grip van Rick Pastoor staan nog meer voorbeelden wat je kan doen met zo’n wekelijkse review, zoals hij het noemt. Ik doe het nu al een tijdje en het is fijn om daar op terug te kijken. Daarbij sta je even stil bij wat je allemaal nou eigenlijk doet in een week.

Stap 2 Je Planner invullen

Zondag vind ik ook de perfecte dag om mijn plannen in te vullen. Op het moment werk ik met Trello, waar ik een bord heb voor mijn weekplanning en ‘s avonds voor het slapen gaan vul ik mijn bord voor de volgende dag in. Ik heb verschillende methodes geprobeerd zoals een papieren planner. Op dit moment werkt Trello voor mij, maar ik wissel regelmatig. Zoek vooral naar een manier die bij jou past en blijf nieuwe dingen proberen. Zo ontdek je pas echt wat jou beste manier is om te plannen.

In mijn plannen zet ik zowel mijn afspraken als mijn taken. Ik check mijn agenda en zet afspraken in mijn planner. Daarna duik ik in mijn takenlijst en ga ik mijn taken over de week verdelen. Hierbij houd ik rekening met mijn afspraken zodat ik genoeg tijd heb om deze taken ook daadwerkelijk af te krijgen.

Stap 3 Wekkers zetten

Ik zet op zondag alvast de wekkers voor de hele week, ik vergeet dit namelijk meestal ‘s avonds nog te doen waardoor ik me verslaap. Door op zondag mijn wekkers vast in te plannen ben ik altijd op tijd wakker. Natuurlijk verandert er soms iets en kan ik uitslapen of moet ik eerder op maar dat kan altijd gewijzigd worden.

Stap 4 Ontspan

Het is niet voor niets zondag, dus je mag best eens even lekker ontspannen. Zet een fijne Netflix serie aan of ga eens uitgebreid in bad. Door tijd voor jezelf te nemen ga je met een fijn en rustig gevoel aan je maandag beginnen en dat is heel veel waard. De kans is groot dat je een drukke week tegemoet gaat. Dus neem echt even die tijd voor jezelf.

Het weekend is vaak het moment om sociaal te zijn en ik begrijp goed dat je daar ook tijd voor vrij wil maken. Heb je niet de kans om echt even je rust te pakken, probeer dan op z’n minst iets leuks te gaan doen. Bijvoorbeeld een uitje met je kinderen naar de speeltuin of wat drinken met vrienden. Zo heb je toch nog iets leuks gedaan om de maandag positief te starten.

Misschien zijn er nog andere dingen die je graag doet op zondag om je maandag goed te beginnen. Laat ze vooral achter in de comments, misschien hebben andere lezers er dan ook nog wat aan. Fijne maandag!


jezelf klaarstomen voor een succesvolle maandag

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This