Als ondernemer is het vast wel herkenbaar dat je jezelf soms spiegelt aan anderen. Dat je jezelf minder goed vind, dat je het gevoel hebt dat wat jij allemaal gedaan hebt in het niet valt bij die ander, of simpelweg dat je een tikkeltje jaloezie voelt. 

Ik betrap mezelf er wel eens op. Op dat spiegelen en vergelijken. Want wat heb ik nou eigenlijk allemaal bereikt in mijn leven? En precies dan komt die onzekerheid. Onzekerheid die je als ondernemer helemaal niet kan gebruiken. Je bent bezig om je bedrijf te laten groeien, je houd 10 ballen tegelijk in de lucht. Die onzekerheid houd je dan alleen maar tegen.

Maar laten we even heel eerlijk zijn. Iedereen heeft hier wel eens last van en een schande is het zeker niet. Het enige wat je te doen staat als je in de vergelijkings-modus zit is je denken aanpassen. Niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Dus ik heb een aantal tips voor je opgeschreven zodat je hier doorheen komt. En je weer helemaal jezelf kan zijn. Zonder te vergelijken.

Vergelijk jouw hoofdstuk 1 niet met iemand anders zijn hoofdstuk 10

Dit is een van de belangrijkste dingen die ik ooit heb geleerd. Iedereen is in een ander hoofdstuk van zijn leven. De een gaat sneller door zijn hoofdstukken heen als de ander en juist dat maakt vergelijken zo gevaarlijk. 

Als jij net begint met ondernemen moet je niet verwachten dat jij meteen net zo succesvol bent als die ondernemer die al 5 jaar bezig is. Iedereen is anders en het heeft dan ook geen nut om jezelf te vergelijken. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.

Focus op jezelf

Als iedereen anders is en het dus geen nut heeft om te vergelijken, waarom zou je dan de focus bij die ander leggen als je ook kan focussen op jezelf? Juist door die focus bij jezelf te leggen kan je groei realiseren. Wat een ander doet heeft daar totaal niets mee te maken. 

Vergelijken is ook nog eens hartstikke vermoeiend. “Wat doet die andere ondernemer? Moet ik dat ook doen?” Nee, dat moet je niet. Kijk wat voor jou werkt. Daar heeft niemand anders iets mee te maken. 

Vergelijken op social media

Door de komst van social media is het nog makkelijker geworden om jezelf te vergelijken met anderen. Mijn tip, doe het jezelf niet aan. Ik zeg niet dat je moet stoppen met social media, maar ik zeg wel dat je geen mensen moet volgen waarbij jij in de vergelijkings-modus schiet. Volg mensen die je inspireren, motiveren en energie geven om aan de slag te gaan met wat jij wil bereiken. Laat de rest lekker voor wat het is. 

Sinds ik op social media alleen nog maar mensen volg die ik echt wil volgen, scheelt me dat zoveel stress. Ik was ook continu bezig met vergelijken. “Zij is net begonnen en heeft al 5 klanten, dat gaat mij echt nooit lukken!” Door streng te kijken naar wie me echt inspireert heb ik daar nu bijna geen last meer van. 

Echt. Laat je niet gek maken en focus op jezelf. Dat brengt je meer als jezelf continu vergelijken met anderen. Daarnaast geeft het zoveel meer rust als je dat vergelijken loslaat en je je energie in jezelf steekt in plaats van in anderen. Dus stop ermee, laat dit je wake up call zijn en blijf dicht bij jezelf.


Het leed dat vergelijken heet // zo kom je er vanaf. - The Girlboss.nl 
Waarom vergelijken alleen maar energie kost en je niets goeds brengt. Focus liever op jezelf en laat al die anderen los. #focus #vergelijken #selfcare #jezelfvergelijken #focusopjezelf

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This