Als je net begint met bloggen zijn er een hoop termen om te leren. één van die termen, of eigenlijk 2, zijn Do follow en No follow links. Wat zijn dit nou precies en waarom gebruik je ze eigenlijk? Ik zie deze vraag vaak voorbij komen in blogger facebook groepen. Het antwoord is niet persé heel makkelijk, maar het is wel belangrijk om te weten wat het is. Daarom vertel ik je er in deze post alles over. Zodat jij ermee aan de slag kan.

No follow VS. Do follow links | Hoe, Wat en Waarom

Wat zijn do follow en no follow links?

Als je op je blog een link plaatst is dit standaard een do follow of follow link. Dat betekent dat als een zoekmachine op jouw site deze link bekijkt en indexeert, hij verder gaat kijken op de gelinkte site. De zoekmachine gaat er van uit dat omdat jij deze link post het gaat om een betrouwbare site en gaat deze site vervolgens ook indexeren. Bij het gebruik van een no follow link, gaat de zoekmachine niet door naar de gelinkte site. Dit doe je bijvoorbeeld bij een gesponsorde post of een betaalde opdracht.

Waarom gebruik je een do follow of no follow link?

Linkjes op je blog en naar je blog zorgen voor een betere SEO ofwel zoekmachine optimalisatie. Als er veel links naar jou blog zijn op andere websites word jij beter vindbaar in zoekmachines zoals Google. Maar dit geldt ook andersom. Alle links die jij op je blog zet zorgen voor een betere vindbaarheid voor die websites.

Omdat zoekmachines graag authentieke en relevante links willen vinden deze het niet prettig als jij voor een betaalde opdracht of gesponsord product een do follow link gebruikt. Want de zoekmachine kan niet garanderen dat jij het product ook echt goed vind en dat het een link waard is.

Zie het als punten, met een do follow link krijgt de gelinkte website een extra punt voor zijn of haar vindbaarheid in Google. Met een no follow link krijgt de gelinkte website geen punten.

Maar waarom moet je dan no follow links gebruiken? Eigenlijk heel simpel, als je het niet doet krijg je een penalty en word je vindbaarheid in zoekmachines ernstig benadeeld. Waardoor je minder, of zelfs helemaal niet vindbaar bent in bijvoorbeeld Google.

Wanneer gebruik je een no follow link?

Een goed evenwicht in do follow en no follow links is belangrijk. Hoe de percentages precies zijn verteld Google niet. Maar zorg er gewoon voor dat je betaalde opdrachten, affiliate links en gesponsorde producten linkt met een no follow link. Ook als je niet helemaal zeker bent of een website betrouwbaar is, hoewel je dan misschien beter helemaal niet kan linken, maar wil je dat toch gebruik dan ook een no follow link.

Hoe maak je een no follow link?

Zoals ik al zei is een link op je website standaard do follow. Je hoeft de link dus alleen aan te passen als je er een no follow link van wil maken. Er is een handige plugin voor WordPress, maar helaas werkt deze, as we speak nog niet in de nieuwe editor Gutenberg. Werk je nog met de oude dan kan je hem wel gebruiken. Het is de plugin Ultimate Nofollow hierbij kan je in het linkmenu makkelijk aanklikken dat je een no follow link wil gebruiken.

Werk je niet met WordPress of gebruik je de Gutenberg editor dan zal je in de html aan de slag moeten. Gelukkig is dit heel simpel. Je gebruikt de volgende code:

<ahref=”http://www.plaatsjelinkhier.nl/rel=”nofollow”> De tekst van je link plaats je hier</a>

Het enige wat je dus eigenlijk moet toevoegen is rel=”Nofollow”

Ik hoop dat je nu helemaal begrijpt wat do follow en no follow links zijn en dat je weet hoe en waarom je deze moet gebruiken op je blog. Als je nog vragen hebt stel deze dan vooral in de comments. Zijn er nog andere dingen die je graag wil leren over bloggen? Laat het me weten, dan kan ik deze behandelen in een volgende blogpost.

 

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This