fbpx
 

Als je graag wil beginnen met bloggen, is een van de eerste stappen beslissen waarover. Maar ook als je al een tijdje blogt is het goed om stil te staan bij je blog niche. Een niche is simpel gezegd de categorie waar je blog in valt. Bijvoorbeeld een beauty blog. Je niche is in dat geval beauty. Maar waarom is het dan slim om een blog niche te hebben en is het perse nodig? En belangrijker nog, hoe ontdek je welke niche het beste bij jou past? Vandaag ga ik je alles wat je moet weten vertellen over het vinden van je perfecte blog niche.

Waarom is het slim om een niche te kiezen en niet te bloggen over vanalles en nog wat.

Het kiezen van een niche is vooral slim als je je blog wil laten groeien en er misschien ooit je bedrijf van wil maken. Geef jij niet zoveel om bezoekersaantallen en blog je het liefst als hobby, dan kan je dit artikel als niet relevant beschouwen. Want dan maakt het niet zoveel uit of je een niche hebt ja of nee.

Heb je wel het streven er een groot succes van te maken dan is het wel slim. Laat me even uitleggen waarom.

Stel je bent op zoek naar soep recepten. Je maakt namelijk iedere dag een soepje klaar voor bij de warme maaltijd. Je vind een blog met een recept wat er heerlijk uitziet. Maar als je verder kijkt zie je alleen maar artikelen over hotspots in Den Haag en de beste beautytrends. Dan ben je snel geneigd om weg te klikken. Maar als deze blog nou vol stond met soep recepten had je waarschijnlijk veel langer rondgekeken, dit is namelijk precies waar je naar opzoek was. Het is haast of de blog voor jou gemaakt is.

En dat gevoel is wat mensen moeten krijgen bij jou blog. Het moet zo goed bij ze passen dat ze denken; wow is deze blog er speciaal voor mij?

Als het voor mensen duidelijk is waar de blog over gaat zullen ze ook sneller terugkomen. Als er op die soep blog ineens een artikel over stofzuigers staat is dat helemaal niet relevant voor de lezer.

Ook voor adverteerders is het fijn als ze weten wat ze aan je hebben. Als jij een specifieke doelgroep hebt kunnen ze hun campagnes daar beter op afstemmen. Waardoor jij dus aantrekkelijker bent om mee samen te werken.

blog niche vinden

Maar hoe kies je dan zo’n niche?

Wat is je passie?

Wat vind je nou echt leuk om te doen, iets waar je de hele dag mee bezig kan zijn en wat nooit verveeld. Het maakt niet uit wat je passie is, je kunt over alles bloggen. Zolang jij je er goed bij voelt en het met passie brengt zullen anderen ook geïnteresseerd raken. Kijk jij bijvoorbeeld het liefst de hele dag Netflix, waarom dan niet een blog met de beste Netflix series en films. Of zit jij de hele dag op de rug van een paard, blog dan over paardrijden en hoe je hier beter in kan worden.

Waar ben je goed in?

Is er iets waar je heel veel verstand van hebt of waar je heel goed in bent. Een blog is extra waardevol als de lezer er iets van kan leren of er waarde uithaalt. Bijvoorbeeld een recept of informatief artikel zoals wat je nu aan het lezen bent.  Dikke kans ook nog eens dat dit overlapt met je passie, dat maakt het een nog beter onderwerp om over te bloggen.

Je hoeft hiervoor echt geen expert te zijn. Als je meer weet als een beginner is dat al genoeg. Als het je passie is groei je waarschijnlijk zelf ook door en leer je zelf ook steeds meer. Op die manier kan je altijd waardevolle content blijven leveren.

Wat lees je zelf het liefst?

Welke blogs bezoek jij regelmatig, en wat vind je het leukst om te lezen. Ook dit kan je helpen bij het maken van je keuze. Kies altijd voor een niche die je zelf ook graag zou lezen. Het is immers jouw blog en het moet wel goed bij je passen. Het is de bedoeling dat je het nog heel lang blijft doen en dan moet het onderwerp je wel liggen natuurlijk.

Kies nooit een onderwerp omdat anderen daar zoveel geld mee verdienen of omdat anderen daar een succesvolle blog mee hebben. Want uiteindelijk kan je iets wat niet volledig bij jou past nooit lang volhouden. Op een bepaald moment raken de ideeën op. En dan zit je met een blog die niet bij je past.

Begin gewoon

Het is niet makkelijk om een blog niche te kiezen die volledig bij je past. Maar mijn tip is om gewoon te beginnen. Kom je er later achter dat iets toch niet helemaal je ding is kan je het altijd nog veranderen. Deze blog begon ook als lifestyle blog, en is nu een blog voor Girlbosses. Ga er gewoon voor. Fouten maken mag best maar geef niet te snel op. Een blog laten groeien kost tijd en hard werk.

Succes met het vinden van je blog niche!

 


3 tips om je perfecte blog niche te vinden

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers liken dit: