Auteursrecht is iets waar iedere blogger en content creator mee te maken krijgt. Als je zelf content maakt mag dit bijvoorbeeld niet zomaar gekopieerd of gebruikt worden. Maar andersom geldt dit ook. Het is niet de bedoeling dat jij zonder toestemming het werk van een ander gebruikt. Maar wat is auteursrecht nou eigenlijk en hoe zit het nou precies? Ik leg het je uit in deze blogpost.

Wat is auteursrecht

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

In simpele taal betekent dit dat de maker van een werk van letterkunde, – dus alle teksten zoals boeken en blogposts – wetenschap en kunst – zoals schilderkunst maar ook fotografie – het alleenrecht heeft om dit te delen of te vermenigvuldigen tenzij de wet iets anders zegt.

Het auteursrecht beschermd jou als maker dus tegen diefstal. Want alles wat jij helemaal zelf gemaakt hebt is van jou. Tenzij het gaat om iets wat extreem eenvoudig is zoals iets wat dagelijks gezegd of gebruikt wordt.

Auteursrecht is in Nederland automatisch, dit betekent dat zodra je zelf iets gemaakt hebt hier automatisch auteursrecht op rust. Je hoeft hier zelf niks voor te doen.

Als je het auteursrecht schendt en dus het werk van een ander zonder toestemming gebruikt is dit een misdrijf en dit kan je hoge boetes opleveren. Zonde van je geld natuurlijk. Daarom kan je het beter anders doen.

auteursrecht

Wanneer mag je iets wel gebruiken

Het belangrijkste is dat wanneer je niet zeker weet of je iets mag gebruiken, je altijd toestemming vraagt aan de maker. Als je de maker niet kan herleiden mag je het nog steeds niet gebruiken. Doe het bij twijfel vooral niet.

Voor foto’s zijn er verschillende sites te vinden met stock foto’s deze foto’s kan je tegen betaling, of gratis – dit hangt af van de site – gebruiken. Een aantal gratis stockfoto sites zijn bijvoorbeeld: Unsplash, Picjumbo en Pixabay. Let op: op sommige sites moet je wel een vermelding doen naar de maker.

Tekst mag je ook niet zomaar kopiëren. Er is alleen wel een uitzondering, namelijk het citaatrecht. Hier zitten een paar regels aan verbonden. Citeren mag alleen met een rechtmatig doel, bijvoorbeeld een aankondiging of een beoordeling. Je mag dus niet een afbeelding gebruiken omdat het er mooier uitziet. Verder moet het gene wat je citeert rechtmatig openbaar gemaakt zijn en de bron moet vermeld worden als dit mogelijk is.

Je mag iets ook opslaan als het voor privégebruik is. Als je het dus puur gebruikt om zelf eens na te lezen of alleen voor jezelf te gebruiken.

Als laatste wil ik even zeggen dat ik geen jurist ben, en dat ik dus misschien stukken vergeet. Het belangrijkste om te onthouden is dat als je niet zeker weet of je iets mag gebruiken je het niet moet doen. Tenzij je toestemming hebt van de maker. Als je meer wil leren over wat wel en niet mag kan ik het boek van Charlotte Meindersma aanraden. Het wetboek voor bloggers. Hierin vind je alles wat je moet weten over de regels omtrent bloggen. Ook op haar blog is veel informatie te vinden dus neem zeker even een kijkje.

 

Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: