Als je net begint met bloggen komt er een hoop op je af. Wat moet je nou eigenlijk allemaal doen om succesvol te worden en je blog te laten groeien. Er is online zoveel te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zet ik 5 tips op een rij voor startende bloggers. Zodat je een vliegende start kan maken met je blog.

Post niet meer dan je aankan

Sommige mensen beginnen heel ambitieus met het plan om iedere dag 1 of meerdere blogposts te plaatsen. Als je hier de tijd voor hebt en het fysiek en mentaal aankan, dan zeg ik ‘zeker doen.’ Maar de meeste mensen willen als ze beginnen niet zoveel tijd in hun blog steken. Grote kans dat je er een baan langs hebt of een gezin. Dan wil je niet de hele dag artikelen zitten schrijven. Hou er bij het plannen van je blogposts rekening mee hoeveel tijd je hebt. En ook, hoeveel tijd je nodig hebt.

Doen: Time eens hoe lang je exact bezig bent met het schrijven en inplannen van een blogpost. Dus van begin tot eind, hoeveel tijd kost het je. Dit geeft je een beter inzicht in hoeveel tijd je nodig hebt en hoeveel blogposts je dus kan plannen in een week.

Als je begint met bloggen is het ook heel verleidelijk om gewoon te posten wanneer het jou uitkomt. Maar als je je blog serieus wil nemen is dit niet wat ik aanraad. Het slimste is om op vaste tijden en dagen te posten. Zo kun je hier iedere Maandag en Vrijdag om 10 uur een blogpost verwachten. Als deze er niet is op de afgesproken tijd en dag zullen je lezers balen, ze gingen er namelijk vanuit dat er een nieuw artikel zou zijn. Dit kan je lezers kosten. Probeer dus op vaste dagen en tijden te posten.

Lees ook: Hoe je meer tijd kan vrijmaken om te bloggen

Stand out from the crowd

Tegenwoordig heeft iedereen een blog, bloggen is nog steeds razend populair. Dat betekent ook dat er over ieder onderwerp al wel geschreven wordt. Wil je daarom succesvol worden is het belangrijk dat je origineel bent. Dat je iets doet wat anderen nog niet zo doen, of dat je er je eigen draai aan geeft. Zo blog ik over ambitie uit een compleet ander perspectief. Ik ben namelijk nog helemaal niet ‘succesvol’ dit geeft mij een andere kijk op ambitie en succesvol zijn.

Doen: Schrijf voor jezelf op wat jou of je blog uniek maakt. Is dit net zoals bij mij een ander perspectief of is het je schrijfstijl. Misschien schrijf je wel over een onderwerp waar nog niet veel over gesproken wordt. Het is goed zolang het jou en/of je blog maar uniek maakt. Zorg ervoor dat je dit gene ook blijft doorvoeren in je blog.

5 ultieme tips voor startende bloggers

Hou je doelgroep goed in de gaten

Weet jij eigenlijk wel wie je blog leest? Of wie je volgt op social media? Weten wie je doelgroep is, is ontzettend belangrijk. Als je doelgroep namelijk vrouwen in de 50 die naar jazz luisteren is dan moet je niet ineens een blogpost of hardcore gaan schrijven. Dit is namelijk niet interessant voor je lezers. Zorg er dus voor dat je altijd op de hoogte bent van wie je doelgroep is.

Doen: Check je analytics eens op Google Analytics of in je social media statistieken. Bij Instagram bijvoorbeeld kan je met een bedrijfsprofiel precies zien wie je volgers zijn. Welke leeftijd hebben ze, waar komen ze vandaan etc. Super interessant, daarbij kan je daardoor goed bepalen wat mensen van je willen zien.

Is de kwaliteit van je blog goed genoeg

Mensen zijn heel erg visueel ingesteld en zien dan ook graag mooie dingen. Het is dan ook slim om er voor te zorgen dat je blog er netjes uitziet. Natuurlijk, smaken verschillen. Maar dat neemt niet weg dat het er netjes uit moet zien. Denk bijvoorbeeld aan je about me pagina en of je blog wel goed te zien is op mobiel. Ook belangrijk, laad je pagina snel?

Doen: Op Page Speed Insights van Google kan je testen hoe snel je site laad. Je krijgt hier ook meteen een lijstje met tips over wat je kan doen om je site sneller te doen laden. Daarbij kijkt het ook hoe de optimalisatie van je site is. Altijd handig om te weten, en te verbeteren.

Blijf leren over bloggen

Als je net begint is het verstandig om te blijven oefenen en leren over bloggen. Gaandeweg zal je tegen dingen aanlopen die je niet weet of waar je meer over wil leren. Mijn tip is om te blijven ontdekken en op onderzoek te gaan naar informatie. Er is online zoveel waardevolle informatie te vinden over bloggen. Er zijn cursussen, maar ook duizenden blogposts te vinden.

Doen: Zoek op Pinterest naar een onderwerp dat je wil leren over bloggen. Wedden dat er een hele bult pins verschijnt. Kies wat je aanspreekt en ontdek.

Bloggen is hartstikke leuk, maar het kost even tijd voor dat je het allemaal begrijpt. Laat je hierdoor vooral niet weerhouden. Ga gewoon aan de slag dan komt het allemaal vanzelf wel. Succes!

 


Would you like to…?

Download Het Pinterest Ebook

Voor 5 keer meer bezoekers naar je blog

Natuurlijk wil je dat je blog en website goed bezocht worden. Ik heb in een halfjaar tijd mijn blog bezoekers vervijfvoudigd en het mooie is, jij kan dit ook met behulp van Pinterest.

Pinterest is een visuele zoekmachine en werkt dus hetzelfde als Google, het word ook nog eens door miljoenen mensen gebruikt dus gegarandeerd dat jij meer bezoekers kunt krijgen via Pinterest. 

Download nu het gratis ebook en ga vandaag nog aan de slag!

 

Laat je E-mail achter en download het E-book!

Pin It on Pinterest

Share This